Manipulatie in Relatie

We hebben er allen mee te maken op enig moment

Iedereen heeft met manipulatie te maken.

Je ontkomt er niet aan als je met mensen te maken hebt. Niet iedere manipulator is een narcist, psychopaat of energievampier. Er zijn ook genoeg mensen die vanuit angst reageren om datgene voor elkaar te krijgen om veiligheid voor zichzelf te creëeren. In mijn ogen zijn de labels niet zo van belang in het algemeen. Als er sprake is van dreigement en gevaar wordt het wel belangrijk om te weten met wie je te maken hebt. Ieder mens is anders, zo ook iedere manipulator. Wel zijn er rode draden in het gedrag.

Wat is manipulatie?

Manipulatie kan in diverse relaties voorkomen. Op je werk, in je liefdesleven, in je gezin of familie. Per categorie heb ik deze relaties uitgelicht. Alleen wat is manipulatie? Manipulatie is, in mijn optiek, gedrag om datgene voor elkaar te krijgen wat je wilt dat er gebeurd, waarbij je weinig of geen rekening houdt met de andere persoon die daarbij betrokken is. Er is een gebrek in empathisch vermogen bij de manipulator. Een manipulator houdt geen rekening met de gevoelens, emoties en behoeftes van de ander. Dat willen ze ook niet, en daar kiezen ze voor. Manipulatie is aangeleerd gedrag. Niemand in mijn ervaring is manipulatief uit de baarmoeder gekomen. Tijdens de zwangerschap kan het kind al wel gedrag hebben overgenomen, oftewel gekopieerd van de ouders en met name van de moeder.

Manipulatie cyclus

Manipuleren gaat volgens een bepaald patroon, ook wel mechanisme. Aangezien het steeds terugkeert dit patroon, is het een cyclus van:

  • Idealiseren
  • Onderwaarderen
  • Weggooien

Idealiseren fase

In eerste instantie prijst de manipulator je als het ware de hemel in. Alles is rozengeur en maneschijn. Hij of zij weet precies wat jij nodig hebt. Het lijkt wel alsof je elkaar al heel lang kent. Sommigen zeggen: “het leek wel of hij mijn soulmate was”. De manipulator maakt tijd voor je, investeert in je, geeft je aandacht en liefde. Doet van alles om je goed te leren kennen. Ze waarderen je, spreken dat ook uit.

Onderwaarderen fase

Zodra jij aan de manipulator vastzit, slaat hun gedrag om. Wat de manipulator eerst zo aan je waardeerde, wordt al snel tegen je gebruikt. Dat maakt dat jij nog meer je best gaat doen om weer die oude waardering terug te krijgen. Steeds vaker zullen er momenten komen dat je een ander persoon ziet. Je ziet een kant van de manipulator welke je nog niet eerder had gezien. Je ontdekt dat de persoon die je waardeerde, tegenop keek, lief had, een klik mee had, helemaal niet (meer) bestaat. Het kan heel goed zijn dat je achter gesloten deuren heel anders wordt benaderd dan in het openbaar.

Je isoleert jezelf nog meer om continue beschikbaar te zijn voor de manipulator. Meer en meer ga je met de manipulator om, probeert diens aandacht (terug) te krijgen. Tevens ga je meer om met de mensen die de manipulator waarderen. Je raakt je eigen vrienden misschien wel kwijt daardoor. Dat is het isoleren van jezelf. Alles wat je doet, is uit opoffering voor de manipulator. Jouw eigen gevoelens en behoeftes doen er niet meer zo toe. En je geeft meer en meer op. In feite is je gelukkig voelen afhankelijk van de mate van aandacht van de manipulator.

Weggooi fase

De manipulator praat negatief over je. Zegt dat je stom, dom, achterlijk, lelijk, dik, ongeinteresseerd, egoistisch, gek, etc. bent. Zodra jullie relatie voorbij is, zal de manipulator al snel met iemand anders pronken. Ze zijn echt niet zo lang alleen als dat je misschien hoopte. Dit om onder andere jou te laten zien hoe goed het met ze gaat. Het kan zijn dat je slechter gaat slapen. En vaker wordt met angst. Het is lastig om anderen te vertrouwen na een relatie met een manipulator. Je wilt absoluut niet dat dit weer gebeurd. Tenminste, als je je al bewust bent van wat er is gebeurd. En dat, is nog niet iedereen.

Samengevat:

Eerst is alles rozengeur en maneschijn.  En zodra de manipulator je in die positie heeft waarin je volledig tegemoet komt aan diens behoeftes en wensen. En er in de ogen van de manipulator weinig kans aanwezig is, dat jij je gedrag verandert, verwelkt de roos en wordt het duister. Ineens zijn dingen in de ogen van de manipulator niet meer voldoende of goed. Er komt meer negatieve reactie en gedrag. Waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Je wordt angstiger, met name om de relatie kwijt te raken. En je verandert in negatieve zin waardoor je verder van jezelf af komt te staan. Zodra de manipulator een nieuwe prooi heeft gevonden, zal de manipulator je inruilen, laten vallen. Tegen die tijd voel je je helemaal leeg, op. Weinig energie en levenslust meer over in je. Je bent aardig jezelf kwijt en voelt je niet gelukkig. Mogelijk heb je allerlei fysieke en mentale klachten.

Waar zijn manipulators goed in?

Manipulators jagen op verontschuldigingen en vergeving. Ze zijn uit op jouw behoefte aan liefde en aandacht. Een manipulator manipuleert compassie. En maken gebruik van jouw sympathie en liefde voor anderen. Manipulators creëren angst door sluwe en slimme psychologische oorlogsvoering.

Wat is jouw belangrijkste wapen?

Jouw intuïtie is je meest krachtige wapen en verdediging. We hebben nog niet zoveel geleerd over hoe ons lichaam met ons aan het communiceren is. Alleen heb je vast wel eens meegemaakt dat je maag zich omkeerde als er iemand binnen kwam in een ruimte. Of dat er iets was met een persoon en je kon je vinger er niet opleggen. Dat is hoe jouw intuïtie met jou aan het communiceren is om je te waarschuwen als er iets niet in orde is. Het is dan ook belangrijk dat je leert hoe jouw intuïtie, je gevoel dus, werkt. Tevens is het handig om niet vanuit emoties te reageren, maar vanuit rust en zelfvertrouwen en kracht. En dat kan je leren. Dat is namelijk wat ik iedereen in mijn praktijk leer. En zelf heb dienen te leren.

Hoe werkt dat dan?

Als je manipulatie in je relatie ervaart, onafhankelijk van het soort relatie. Dan is het eenvoudig om met een vinger te wijzen naar de ander en te zeggen: “die doet dat (niet goed)”. Alleen dat is slechts de halve oplossing. Natuurlijk is het verstandig en handig om inzicht te verkrijgen over het gedrag van de ander. Dat is 1 zijde van de medaille.

De andere zijde van de medaille is kijken naar hoe jij reageert op het gedrag van die ander. Als een manipulator iets doet wat jou triggert, raakt. Dan betekent dat dat er een onverwerkte emotie in jouw aangeraakt wordt. Zodra iemand zoveel invloed heeft op de mate hoe jij je voelt, dan zijn er zwakke plekken in jouw energiesysteem. Je energiesysteem is je energieveld om je heen, in jezelf, op allerlei niveau’s en dimensies. Door te weten welke emoties er bij jou getriggerd worden, kan je die zwakke plekken oplossen. Dan wordt je niet zo geraakt ondanks dat de manipulator niet verandert in diens gedrag.

Manipulators willen voorkomen dat jij verandert

Toxic people, manipulators doen alles om te voorkomen dat jij verandert en sterker wordt. Want de kans is groot dat zodra jij je bewust wordt wat de oorzaak is van hoe je je voelt, je op zoek gaat naar oplossingen. Dan stop je uit je oude rol van pleaser en stap je in je nieuwe rol als zelfbewust persoon. Dat is echt niet wat ze willen. Ze zullen dan ook echt van alles uit de kast halen om jou te blijven doen geloven dat alles aan jou ligt. En niet aan de manipulator. Jij bent gek, raar, gestoord, geschift, idioot, te sensitief, overdreven, krankzinnig, te emotioneel, te gevoelig, niet wijs…….

Grote kans op het ontwikkelen van perfectionisme

Als je in een relatie zit met een manipulator is de kans aanwezig dat je perfectionisme ontwikkelt. Perfectionisme betekent dat je alles perfect wilt doen. Echt alles dient te kloppen. Je mag absoluut geen fouten maken en niet falen. Want als je een fout maakt, dan krijg je onprettige gevolgen. Een manipulator zorgt ervoor dat jij heel goed weet wat hij/zij wilt en wenst en zorgt er via diverse tactieken voor dat jij alles perfect doet wat hij/zij wilt. Je kijkt wel uit om fouten te maken, om straf, veroordeling, afwijzing, confrontatie te voorkomen. En dus in feite om jezelf te beschermen tegen de manipulator.

Je sluit je af voor je gevoelens en emoties

Al snel leer je je af te sluiten voor al je gevoelens. Want als je die voelt, dan voel je je slecht/naar/rot/vervelend/beroerd. En hoe langer je dit doet, des te meer stapelen de negatieve gevoelens én emoties zich op in je lichaam. Je voelt je slechter en slechter. En dat wil je niet. Zo wil je je niet voelen. Dus pas je je aan. Je doet alles om de manipulator te pleasen, te behagen, om te voorkomen dat je je nog slechter gaat voelen. Alleen doordat je voorbij gaat aan je eigen gevoelens en grenzen, voel je je alsnog veel slechter. Daar ben je je alleen nog niet zo van bewust. Komt omdat je nog niet wist hoe je lichaam werkt. Geeft niet, want je kunt het echt oplossen en dus veranderen. Het is mogelijk je goed te voelen! Niet in een uur of 1 dag. Het is een leerproces en bewustwordingsproces waarin je stap voor stap de negatieve gevoelens, emoties en gedragspatronen oplost. Zo maak je ruimte voor positiviteit in jezelf. En zorg je ervoor dat je geen relatie meer aangaat met een manipulator. Of je daar in ieder geval heel goed van bewust bent als je er niet onder uit komt.

 

MentalPress

MentalPress

Houd-van-jezelf

Iemand die echt van je houdt tilt je omhoog

Je bent het waard om omhoog te worden getild in plaats van naar beneden gehaald te worden. Alleen is dat bij lang niet iedereen …

kom-voor-jezelf-op

Blijf erboven staan

Zodra je manipulatieve mensen in je omgeving hebt, wordt er al een poging gedaan om je Licht te dimmen. Zeker als je even …

Soms-wil-ik-even-geen-kinderen

Soms wil ik een moment even geen kinderen

Linda, ik ben doodmoe. Ik kan niet meer. Ik ben op. Iedere dag ben ik moe, ik heb overdag rust nodig en krijg ik niet. Hoe …